ADHD en ADD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) en Attention Deficit Disorder (ADD) gekenmerkt door een combinatie van gebrek aan aandacht, overactiviteit en impulsief gedrag, zijn de meest gediagnostiseerde gedragsstoornissen bij kinderen. Het kan een significante impact hebben op de levenskwaliteit op school als thuis. ADHD / ADD worden meestal enkel behandeld door medicatie.
Met onze "hersengerichte therapieën" trachten we de patiënt, zonder behulp van medicatie, zijn klachten te verbeteren, waardoor hij positiever en productiever geëngageerd geraakt zowel op school als thuis.
We bieden een breed gamma van test - en behandelingsstrategieën aan, geindividualiseerd aan de noden van uw kind. Ons intensief behandelingsmodel laat toe om op regelmatige basis progressie te meten en de behandelingen bij te sturen.
Autisme Spectrum
Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die zich meestal voordoet voor het derde levensjaar. Terwijl er geen genezing bestaat voor autisme, kan een vroege inzet van ons behandelingssysteem de levenskwaliteit van de patiënt en zijn familie bevorderen.
De uitdagingen die de patiënten hebben met verbale expressie, niet-verbale communicatie en sociale interactie, staan in relatie met de manier waarop ze hun binnenkomende informatie verwerken en de manier waarop hun hersen synapsen georganiseerd en met elkaar verbonden zijn.
Onze multidisciplinaire aanpak tracht met de meest recente technieken en behandelingsstrategieën, de levenskwaliteit van deze patiënten binnen hun fysieke mogelijkheden optimaal te verbeteren.
HUILBABY
Kiss syndroom.
De geboorte, zelfs op een natuurlijke manier en zonder complicaties, is onze eerste traumatische ervaring. Bij het uitdrijven ondervindt de schedel enorme drukkrachten en de nek ondergaat zijn eerste whiplashbeweging. Indien er daarbij nog extra krachten worden uitgevoerd (vb.forceps, langdurige persweeën, stuitligging), dan spreekt het vanzelf dat de tere structuren van zowel schedel, nekwervels en fascia’s uit hun evenwicht worden gehaald. Hierdoor ontstaat irritatie van bepaalde craniale zenuwbanen die op dit niveau de schedelbasis verlaten.
Deze klachten kunnen in een vroeg stadium tot uiting komen:
voorkeurshouding, nekscheefstand (torticollis), huilen, reflux, slechte zuig-en slikreflex, onderdrukking van andere primitieve reflexen, schedelafplatting, coördinatiestoornissen, allergieën, immuunsuppressie, etc.
Indien het onevenwicht binnen deze complexe structuren niet vakkundig wordt behandeld, dan kunnen er op latere leeftijd gemakkelijk andere klachten ontstaan van neurologische aard zoals bepaalde ontwikkelingsstoornissen, motorische achterstand, ADHD, dyslexie, concentratiestoornissen en hoofdpijn.
Voedingsintolerantiies.
"Huilen" is ook vaak te wijten aan buikkrampen ten gevolge van een verkeerde voeding. Dit wordt vaak onderschat. Bij borstvoeding (wat nog steeds de voorkeur krijgt) is de gezondheidstoestand van de moeder alsook 'haar' voeding belangrijk. Indien flessenmelk wordt toegediend, is het vanzelfsprekend dat er moet uitgezocht worden welke melk het beste past bij de baby.
Ons centrum beschikt over ervaren Osteopaten die zowel specifieke behandelingstechnieken toepassen voor het oplossen van de schedel en nekproblematiek, als u kunnen helpen bij het op punt zetten van de juiste voedingskeuze.
BEWEGINGSSTOORNISSEN
Bewegingsstoornissen zijn neurologische stoornissen die zich uiten in abnormale of onvrijwillige bewegingen. Deze worden ook bestempeld als hypokinetische (vertraagde) en hyperkinetische (versnelde) bewegingen met daarin vele sub-categorieën. De oorzaken kunnen genetisch zijn, t.g.v .een muskulo-skeletaal letsel, zenuwletsel, pathologie of medicatie.
De behandelingsmethoden, gebruikt binnen de ‘Functionele Neurologie ‘, bestaan erin om de abnormale bewegingspatronen terug te herstellen naar een normaal bewegingspatroon. Dikwijls situeert het probleem zich in het feedbacksysteem, te maken met de neurologische input (proprioceptie, visuele, auditieve, vestibulaire input ) van verschillende lichaamsdelen naar de hersenen toe. Wanneer dit gestoord is, heeft ons brein moeilijkheden met de herkenning van ‘nieuwe ‘ informatie en zal het deze op een verkeerde manier verwerken. Dysfunctie uit zich dan thv onze spieren, gewrichten, looppatroon, coördinatie en vlotheid van beweging.
We trachten de normale patronen in de hersenen terug te stimuleren dmv complexe neurologische oefeningen, fysieke rehabilitatie en osteopathie.
Een aantal van de bewegingsstoornissen zijn : Dyskinesie, Cervicale Dystonie, Tremor, Tics en Tourette Syndroom, Rusteloze benen, Myoclonus.
Immuniteit
Vanaf de geboorte tot 2 jaar is ons immuunsysteem in volle ontwikkeling. De eerste immuunreacties zijn afhankelijk van wat we meekrijgen vanuit de moedermelk. Tijdens deze periode delen we moeders antigen/antilichaam reacties op microben, voedsel, pollen enz. Terwijl ons immuunsysteem zich ontwikkelt, vormen deze reacties onze basis. Dit is tevens één van de redenen dat zowel voedselvoorkeur als –overgevoeligheid wordt doorgegeven binnen de families.
Kinderen, in tegenstelling tot volwassenen, zijn minder in staat om hun immuunreacties te moduleren waardoor ze meer een ‘alles of niets’ reactie vertonen. Moeder kan bv geconstipeerd geraken als reactie op het drinken van melk terwijl baby’s en jonge kinderen eerder oorinfecties, luchtweg- of darmklachten, huiduitslag of eczeem gaan ontwikkelen .
Het immuunsysteem van kinderen is tevens robuust. Als de uitlokkende factoren worden vermeden en de juiste nutriënten worden aangevoerd, blijken ze zich snel te herstellen.
3 van de voornaamste oorzaken van immuniteitsstoornissen bij kinderen zijn :
VERTERING
Van alle systemen die bepalend zijn voor een optimale gezondheid is het verteringssysteem waarschijnlijk wel het belangrijkste. Het is daar waar de opname plaats vindt van essentiële voedingselementen zoals vitamines, mineralen, vetzuren e.a. uit onze voeding.
Vanaf de mond tot de aars zouden we ons een tube kunnen voorstellen die langs de 2 open uiteinden in verbinding staat met de buitenwereld.Onze darmflora vormt als het ware een barriëre tussen onze uitwendige en inwendige wereld. Dit betekent dat onze binnenkant rechtstreeks afhankelijk is van de kwaliteit van onze flora en van de buitenwereld. Zowel het voedsel, als microben en chemische stoffen uit onze omgeving die eerder onvrijwillig binnenkomen, beïnvloeden de inwendige toestand. Niet voor niets dat zowel ons immuunsysteem alsook ons ontgiftingssysteem rechtstreeks verbonden zijn met een gezond verteringssysteem.
Tot minimum 2j na de geboorte is de darmflora nog in volle ontwikkeling en zeer vatbaar voor beschadiging. Baby's en kinderen reageren dan vaak op bepaalde voedingsmiddelen (intoleranties) die kunnen aanleiding geven tot verschillende klachten.
Beender- en spierstelsel
Vanaf de geboorte tot het rechtop lopen hebben we allemaal te kampen gehad met het 'vallen en opstaan' tijdens elke fase van onze neurologische ontwikkeling. Ons eerste trauma lopen we reeds op bij de geboorte, waar de boorling alle moeite van de wereld moet doen om met zijn grote schedel doorheen een nauwe opening te ‘boren’. Hier treden al de eerste letsels of blokkades op ter hoogte van de schedelbeenderen en nekwervels (KISS Syndroom) die aan de basis kunnen liggen van latere ontwikkelingsstoornissen. Opgroeien betekent meer uitdagingen aangaan op gebied van het ‘musculoskeletaal systeem’. Na het kruipen leren we stappen, lopen, fietsen, zwemmen, skiën, dansen,...allemaal motorische vaardigheden die een perfecte integratie vragen thv ons besturingssysteem (brein).
Dit alles vergt een goed uitgebalanceerd neurologisch systeem en een gezond beender -en spierstelsel.
Verschillende aandoeningen kunnen te maken hebben met een slecht functioneren van deze systemen. Bv. scoliose ontwikkelt zich indien spieren langs de wervelzuil een ongelijke kracht uitoefenen links ten op zichte van rechts. Osgood Schlatter syndroom wordt veroorzaakt door abnormaal grote trekkrachten op de aanhechting van de spier. Vele aandoeningen van het musculo-skeletaal systeem hebben te maken met een onevenwicht in spierfunctie.
De spieren luisteren naar de signalen afkomstig van ons brein. Echter wanneer het brein de verkeerde binnenkomende signalen ontvangt (Input), zullen de spieren teveel of te weinig spanning (tonus) ontwikkelen. Zo zal bij een asymmetrische tandocclusie (sluiten van de mond), de informatie vanuit het kaakgewricht naar de hersenen ongelijkmatig verlopen. Hierdoor kunnen de spieren die de nek en rug moeten stabiliseren, hun functie niet meer optimaal uitoefenen. Een specialisatie binnen de Orthodontie nl. Functionele Orthodontie of Occlusodontie, kan dit onevenwicht thv de kaakgewrichten herstellen. Soms gebeurt dit met kleine locale correcties thv de tanden ofwel dmv een beetplaatje dat overdag of 's nachts moet worden gedragen.
Het Uomo Novo centrum gebruikt verschillende technieken (NST, TK, ...) om de proprioceptieve input van spierreceptoren naar het brein toe en de daaruitvolgende motorische output (spierfunctie) terug in balans te brengen . U vindt deze terug onder de rubriek therapieën.
Motorische Vaardigheden.
Om tot motorische controle en goede coördinatie te komen, is een ontwikkelingsproces vereist, waarbij verschillende sleutelcomponenten binnen het neurologisch systeem optimaal moeten functioneren.
Eerst moet het individu weten waar zijn lichaam zich bevindt in tijd en ruimte en waarheen het zich wil bewegen. Signalen vanuit de spieren gaan via het ruggenmerg naar de kleine hersenen die ons een idee geven waar we ons bevinden in tijd en ruimte. Deze signalen worden gedecodeerd thv ons ‘mid-brein’, waarna er thv de cortex wordt beslist wat er moet gebeuren om ons te verplaatsen in de gewenste richting. Deze informatie wordt teruggestuurd naar ons "mid-brein” en kleine hersenen . Dan pas zullen via het ruggenmerg de spieren worden gestimuleerd om te bewegen of te ontspannen . Dit proces vraagt een enorme energie aan de hersenen en vergt veel samenwerking van systemen zoals timing, ritme, focus en organisatie.
Kinderen met lichte tot milde motorische achterstand kunnen specifieke oefeningen krijgen om het samenspel van al deze systemen te activeren en meer nauwkeurig en vloeiender te bewegen.
School
Wanneer kinderen minder goed functioneren op school, is dit dikwijls te wijten aan ontwikkelingsstoornissen zoals ADD, ADHD, leerstoornissen, dyslexie, spraak-en bewegingsstoornissen. Soms zijn oorinfecties, abnormaal zicht, hersen – of ruggenmerg letsel ook mee verantwoordelijk voor leerproblemen.
Het is belangrijk om te gaan differentiëren en te kijken op welk niveau van de hersenen bepaalde functies kunnen worden verbeterd dmv juiste stimulaties van deze en omliggende gebieden.
Elk kind krijgt een individueel oefenprogramma dat gericht is op de verbetering van zijn beperkingen van hersenfuncties.
Sport
Lichaamsbeweging is essentieel voor de goede ontwikkeling van ons brein. Kinderen zijn de laatste decennia mede slachtoffer van de technologische ontwikkeling . Het gebruik van computers, phones, IT spelen etc zorgen ervoor dat onze kinderen vele extra naschoolse uren stilzitten en hun brein gaan overprikkelen met snelle bewegende beelden, exciterende geluiden en boodschappen die niet echt optimaal zijn voor een evenwichtige ontwikkeling van hun brein.
Het is een bewuste keuze van de ouders om hun kind te begeleiden hoe hiermee om te gaan en de juiste balans te vinden tussen wel en niet bewegen.
Aan de andere kant zien we ook vaak dat sommige kinderen overbelast worden door teveel te sporten op reeds jonge leeftijd. Hier wordt dikwijls al de basis gelegd voor chronische klachten van het bewegingsapparaat tijdens ons adolescent leven.
Het is dus van essentieel belang om de juiste balans te vinden tussen fysieke, motorische ontplooiing en mentale ontwikkeling. Vanuit de functionele neurologie weten we dat ons brein zoveel mogelijk sensorische stimulatie nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Deze kan bestaan onder vorm van visuele of auditieve stimulatie, maar onze grootste input komt vanuit ons bewegingsapparaat. Het zijn de receptoren van spieren en pezen die het grootste percentage aan prikkels geven thv onze kleine hersenen, cortex en andere structuren die onze bewegingen moduleren.
Kinderen met bewegingsbeperkingen, pijnen van het spierstelsel of andere beperkingen, doen er goed aan om een individueel oefenprogramma te volgen onder professionele begeleiding van ons team binnen het UOMO NOVO centrum.
Sociaal
Sociale Vaardigheden starten met de mogelijkheid om de juiste signalen op te pikken uit je directe omgeving. Deze vertellen je wat er rond jou gebeurt en hoe je hierop moet reageren. De meest belangrijke hierbij zijn de visuele signalen. We worden immers opgevoed om iemand in de ogen te kijken wanneer we hem aanspreken. Kinderen en volwassenen die moeilijk deze signalen oppikken (blindstaren), hebben het meestal ook lastig om goed te functioneren in een sociale omgeving. Zij hebben er dan ook geen idee van of hun gedrag of boodschap al dan niet ernstig of apatisch wordt ontvangen door hun omgeving en kunnen bij gebrek aan feedback hun gedrag moeilijk bijsturen.
Dit proces van ‘Social Cueing’ gebeurt vooral in een zone thv het rechter brein genaamd de Dorso-Laterale-Prefrontale Cortex (DLPF). Deze zone staat ook centraal bij het uitvoeren van onze meeste doelbewuste bewegingen, noodzakelijk voor het leerproces en onze dagelijkse activiteiten.
Door activering van de DLPF en andere hersenzones die hiervoor nodig zijn, maken we deze delen van de hersenen als het ware wakker en maken we het mogelijk om onze sociale omgeving beter te begrijpen en er gemakkelijker deel van uit te maken.
STRESS
De as die gevormd wordt tussen door de hypothalamus, hypofyse (Pituitary) en bijnieren (Adrenals) wordt ook de HPA as genoemd en is ons centraal stress respons systeem. Het maakt een constant, dynamisch en interactief proces mogelijk tussen ons neurologisch en hormonaal systeem.
Het is verantwoordelijk voor de adaptatie van de "stress respons". Deze respons wordt ingezet door het vrijkomen van een hormoon (CRH) t.h.v. de hypothalamus, dat zich bindt met receptoren van de hypofyse, waarna het hormoon ACTH vrijkomt dat zich dan zal binden met de receptoren in de bijnierschors. Deze zal dan het hormoon Cortisol vrijgeven in de bloedbaan.
Als reactie op stress (fysiek of mentaal) zal gedurende enkele uren cortisol vrijkomen. Bij optimale bloedconcentraties van cortisol zal via negatieve feedback de vrijgave van de eerdere hormonen worden afgeremd om niet onnodig teveel cortisol aan te maken.
Bij chronische stress daarentegen, wordt dit systeem overprikkeld, waardoor op lange termijn dit negatief feedback systeem ontregeld wordt en de bijnieren eerst teveel aan cortisol en later uitgeput geraken met een tekort aan cortisol in de bloedbaan tot gevolg. Verouderen blijkt ook ons negatief feedback systeem te verminderen.
Belangrijk is dat de concentratie aan cortisol ’s morgens groter is en afneemt naar de avond toe. Voor melatonine (slaaphormoon) geldt het omgekeerde. Door verhoogde stress zal er naar de avond toe teveel cortisol en teweinig melatonine aanwezig zijn, met slaapstoornissen tot gevolg.
Onze multi-disciplinaire aanpak van stress zorgt voor zowel de regulatie van de HPA as als reductie van de stressors op fysiek (pijn, intoleranties, etc) en emotioneel (privé, werkvloer, etc.) vlak.
Post Traumatisch Stress Syndroom ( PTSS )
Bij Post Traumatisch Stress Syndroom ( PTSS ) denken mensen dikwijls aan het “ Militair Syndroom” waarbij soldaten in Irak of Afghanistan traumatische ervaringen hebben opgedaan. PTSS komt echter ook voor bij gewone mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt dewelke een hevige impact hebben gehad op hun levenskwaliteit. Zich onthouden van familiale activiteiten en werkomgeving en zich storten in een wereld van ‘schuldgevoel’, depressie, woede en angsten zijn zeer destructief voor zowel de patiënt als zijn geliefden.
Geïndividualiseerde stimulatie-technieken van de belangrijkste hersenzones die hiervoor verantwoordelijk zijn, samen met mentaal – emotionele ondersteuning zijn enkele van de therapieën die ons multi-disciplinair centrum kan aanbieden om een betere levenskwaliteit te bekomen voor deze patiënten.
VERMOEIDHEID
CVS en Fibromyalgie zijn verzamelnamen voor aandoeningen waarbij patiënten maanden, soms jaren lijden aan chronische klachten die gepaard gaan met extreme vermoeidheid. De vermoeidheid is quasi constant aanwezig, vooral na kleine inspanningen, al dan niet gepaard gaande met spier- en gewrichtspijnen. Lange rustperiodes en medicatie blijken in de meeste gevallen niet te helpen, waardoor de patiënten meestal bijkomende psychische en emotionele ( depressie ) klachten ontwikkelen.
De oorzaken van deze syndromen zijn nog steeds niet duidelijk, maar hebben meestal te maken met een opeenstapeling van verschillende voorvallen op zowel fysiek, metabool als psycho-emotioneel niveau.
De behandeling richt zich op de verschillende niveaus, gaande van het behandelen van de fysieke pijnklachten thv spieren en gewrichten als het herstel van het biochemisch evenwicht. In de meeste gevallen gaan we ook werken op de emotionele blokkades die mee aan de grondslag liggen of op later tijdstip werden verworven.
Onze multi-disciplinaire aanpak is gebaseerd op onze totaalfilosofie volgens de gezondheidsdriehoek. Verschillende therapeuten zijn gespecialiseerd in één of meerdere disciplines om de patiënt als geheel te kunnen behandelen.
Vertering & Immuniteit
Recent wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van een gezond verteringssysteem en de relatie met neurologische aandoeningen, neurotransmitters, hormonen en immuniteit.
Ons leger van microben, vooral aanwezig in onze darmflora, is verantwoordelijk voor vele cruciale biologische processen, van immuniteit tot geheugen tot mentale gezondheid. Het ‘enterische neurologisch systeem’, aanwezig in ons verteringssysteem, wordt ook ons “tweede brein” genoemd. Het speelt een actieve rol in de controle van inflammatie, humeur, metabolisme, verslavingen, etc.
Wanneer je biotoop van bacteriën en andere nuttige microben uit balans geraken, kunnen verschillende ziektes ontstaan zoals diabetes type 2, depressie, angst, immuniteitsstoornissen, hormonale-en neurotransmitter-stoornissen.
Dit evenwicht staat onder voortdurende invloed van bepaalde voedings- en omgevingsfactoren, inclusief suikers, GMO’s, pesticiden, farmaceutische produkten e.a. We beogen zoveel mogelijk ons inwendig ecosystem in balans te houden door de juiste voedingsadviezen mee te geven voor een optimale gezondheid.
Slaapstoornissen
Tekort aan slaap kan aanleiding geven tot het nemen van vertraagde of verkeerde beslissingen in belangrijke situaties. Kijk naar enkele grote rampen (vb Challenger explosie) in het verleden.
De oorzaken van slaapstoornissen kunnen van verschillende aard zijn en dikwijls moeilijk te behandelen, buiten het nemen van medicatie.
Echter, bepaalde hersencentra die mee verantwoordelijk zijn voor ons dag-en nachtritme, de verschillende fasen van ons slaappatroon of het aanmaken van melatonine (slaaphormoon) kunnen worden ondersteund d.m.v specifieke stimulatie.
Craniale osteopatische technieken, lichttherapie, stress-controle (afname cortisolproductie van de bijnieren) en slaaphygiëne zijn enkele belangrijke interventies die kunnen worden gedaan om deze toestand te helpen verbeteren.
Alzheimer en Dementie.
De aftakeling die we zien bij patiënten met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, heeft een grote impact op hun onafhankelijkheid. Dit brengt soms hoge extra kosten met zich mee en vereist een enorme medische-en paramedische begeleiding waarbij dikwijls familieleden worden betrokken.
Het versnelde proces van geheugenverlies, humeurschommelingen, verwardheid en andere kenmerken van degeneratie van cognitieve functies, maken echter niet noodzakelijk deel uit van een normaal verouderingsproces, maar eerder van de evolutie van deze ‘ziekte’.
Zoals bij andere vormen van dementie, wordt Alzheimer gekarakteriseerd door een afname van hersencellen (neuronen) t.h.v onze hersenschors (Cortex) en andere regio’s in de hersenen. Er bestaat geen genezing, maar er is zeker hoop voor verbetering. Mentale stimulatie, het spelen van schaakspel, kruiswoordraadsels oplossen of het eenvoudig veranderen van gewoontes ( zoals een andere route kiezen om naar je werk te rijden , of met je niet dominante hand een taak uitvoeren) werden in het verleden reeds als succesvolle activiteiten erkend om je vaardigheden te verbeteren.
De extra stimulatietechnieken gebruikt in het UOMO NOVO centrum zijn gericht op de ontwikkeling van ‘’nieuwe verbindingen” (netwerken) tussen gezonde neuronen in de aangetaste gebieden van de hersenen, met als doel de verloren functies zoveel mogelijk te herstellen bij beginnende vormen van dementie .
Parkinson
De ziekte van Parkinson is een degeneratieve ziekte van de hersenen, gekenmerkt door rusttremor, posturale instabiliteit, stijfheid en vertraagde bewegingen. In een gevorderd stadium evolueren de symptomen naar meer cognitieve en gedragsveranderingen gepaard gaande met dementie, slaapstoornissen en depressie.
D.m.v een intensief geïndividualiseerd oefenprogramma worden de hersenen zoveel mogelijk gestimuleerd om evenwicht te herstellen in slecht functionerende hersengebieden. Stimulatie van deze hersenengebieden maakt nieuwe connecties aan thv gezonde neuronen die zoveel als mogelijk gestoorde functies kunnen overnemen. Aldoende trachten we de levenskwaliteit van deze patiënten zoveel mogelijk te verbeteren.
HORMONAAL
Het hormonaal systeem bij de vrouw is zeer complex en kan door allerlei oorzaken uit balans raken. De grootste veranderingen gebeuren eerst tijdens de puberteit nl. de Menstruatie, die vruchtbaarheid mogelijk maakt, waardoor nieuw leven kan worden gecreëerd. Op latere leeftijd, wanneer de eicellen uitgeput raken krijgen we dan de Menopauze. Beide cycli in het leven van de vrouw gaan gepaard met een proces van aanpassing van het fysieke lichaam, waarbij onaangename klachten dikwijls wekelijks of maandelijks de kop opsteken.
De MENSTRUATIE is dat gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, het endometrium, dat klaargemaakt was om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende ovulatie opnieuw te kunnen worden opgebouwd. De menstruatie uit zich als een bloeding die bij de meeste vrouwen twee tot tien dagen duurt. De tweede dag is het bloedverlies meestal het sterkst. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het bloed stolt niet doordat het endometrium een enzym met de naam plasmine bevat dat bloedstolsels afbreekt. De menstruatie treedt alleen op als er zich geen embryo in de wand van de baarmoeder heeft vastgezet. Daardoor weet een vrouw dat als de menstruatie begint ze niet zwanger is. Wanneer de menstruatie uitblijft (de vrouw is over tijd) kan door een zwangerschapstest eenvoudig worden vastgesteld of een zwangerschap is begonnen Bij vrouwen die topsport bedrijven blijft de menstruatie soms helemaal uit. Hetzelfde geldt voor vrouwen met anorexia nervosa. Ook na een bevalling blijft de menstruatie bij sommige vrouwen een tijdlang uit als borstvoeding wordt gegeven.
Menstruatieklachten
De meest voorkomende klachten zijn buikpijn en rugpijn die veroorzaakt worden door de samentrekking van de baarmoeder. In de dagen voor de menstruatie komt bij veel vrouwen premenstruele spanning voor. Door sterke veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam van de vrouw kan hoofdpijn of spierpijn optreden. Ook kunnen de borsten wat opzwellen en gevoelig zijn. Verder zijn veel vrouwen prikkelbaar.
De MENOPAUZE is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eicellen meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen & progestagenen meer, waardoor het voorplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.
De periode rondom de menopauze wordt de perimenopauze, het climacterium of de overgang genoemd. Dit proces duurt vanaf enkele jaren voor, tot enkele jaren na de menopauze. Tijdens het climacterium raken de eicellen, die bij de geboorte al in aanleg aanwezig zijn, op. Ook verandert de hormonale balans van het lichaam. De oestrogeen- en progesteronspiegels worden minder stabiel. Ten slotte verandert de menstruatie. De manier waarop deze verandert, verschilt. Het kan zomaar van het ene op het andere moment stoppen of geleidelijk afnemen.
Menopauzeklachten.
Tijdens het climacterium moet het vrouwelijk lichaam zich aanpassen aan deze natuurlijke veranderingen. In de hormonale huishouding kunnen vasomotorische symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen optreden. Bij een opvlieger krijgt de vrouw het plots zeer warm, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst en concentratiegebrek en van urogenitale klachten, zoals atrofische vaginitis, dysurie en incontinentie.
De menopauze ontstaat meestal natuurlijk, maar kan ook als gevolg van chirurgische interventie (het verwijderen van de eierstokken) of door het gebruik van bepaalde medicatie worden geïnduceerd. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt, is 51 jaar.
Vele onaangename symptomen bij zowel de menstruatie als de menopause kunnen worden behandeld door specifieke osteopatische en andere ondersteunende therapieën.
ZWANGERSCHAP
Zwangerschap is de toestand waarin een vrouw een bevruchte eicel, en vervolgens embryo en foetus, in zich draagt en eindigt met de geboorte van het kind. Na de geboorte van het kind kan het zes weken tot enkele maanden duren voordat de lichamelijke toestand van de vrouw weer enigszins is teruggekeerd tot die van vóór de zwangerschap. Het eerste zwangerschapstrimester, voelt een deel van de aanstaande moeders zich vaak misselijk, en kan de geur van sommige levensmiddelen, bijvoorbeeld van koffie, als zeer onprettig worden ervaren. Tijdens de middelste drie maanden van een zwangerschap voelen de meesten zich beter. Pas gedurende de laatste drie maanden gaat het kind in de baarmoeder veel energie vragen: het groeit snel en neemt toe in gewicht. Daardoor voelen aanstaande moeders zich sneller moe.
Zowel roken als het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kind. Toch blijft één op de vier vrouwen drinken en blijft ongeveer één op de vijf zwangere vrouwen roken.
Alcohol dringt door de placenta en kan daardoor de foetus beschadigen in alle stadia van de zwangerschap. Kinderen die zijn blootgesteld aan alcohol tijdens de zwangerschap huilen meer, slapen slechter, reageren trager en kalmeren ook langzamer na opwinding. Ze hebben gemiddeld een lager IQ, meer leerstoornissen en sociale problemen. Zelfs consumptie van minder dan één glas alcohol per dag kan leiden tot een verhoogde kans op groeiafwijkingen, een miskraam en doodgeboorte.
Klachten gedurende de zwangerschap.
Bekkeninstabiliteit, misselijkheid, vermoeidheid, constipatie en brandend maagzuur zijn enkele van de klachten die de aanstaande moeder kan ondervinden. Het belang van een veilige en gezonde ontwikkeling van de foetus tijdens de ganse periode van de zwangerschap is zeker zo belangrijk.
Ons centrum kan helpen de aanstaande moeder te begeleiden tijdens deze periode, zowel voor haar klachten als voor een optimale voorbereiding van de bevalling en het krijgen van een gezonde baby.
Osteoporose is het gevolg van afgenomen bot-massa en verstoring van de bot-matrix. Dit leidt tot een afname van de sterkte van de botten en een verhoogd risico op botbreuken, van met name de wervelkolom, heup, pols, bovenarm en bekken. Het risico op breuken neemt toe met de leeftijd; het betreft vooral personen die ouder dan 75 jaar zijn. Een op de twee vrouwen en een op de vijf mannen van 50 jaar of ouder zal ten minste een botbreuk ten gevolge van osteoporose oplopen.
Voor een goede botopbouw zijn hoogwaardige voeding (niet te veel eiwit en suiker) met voldoende vitamine D, magnesium en calcium, lichaamsbeweging/sport en bij voorkeur ten minste een kwartier per dag blootstelling aan zonlicht van belang. Tussen het veertigste en zestigste levensjaar begint de botmassa af te nemen. Dit is het gevolg van toegenomen afbraak van bot door osteoclasten en verminderde botvorming door osteoblasten. Leeftijdsgebonden veranderingen van de botten zijn de belangrijkste oorzaak van osteoporose. De afgenomen hoeveelheid oestrogenen na de menopauze verhoogt het risico op botverlies bij vrouwen. Botverlies bij mannen treedt vooral op vanaf het zeventigste levensjaar en komt vaker voor bij tekort aan testosteron en oestrogeen.
"Vallen" veroorzaakt dikwijls breuken, met name bij verzwakte, oudere personen. Verschillende maatregelen kunnen het vallen verminderen, vb. vermindering van het gebruik van slaapmiddelen / kalmeermiddelen.
De behandeling van evenwichtsproblemen dmv specifieke oefeningen uit de Functionele Neurologie geven de patiënten meer zekerheid en beveilging. Meer bewegen dient men aan te moedigen, roken-en alcoholmisbruik dient men af te raden.
VITALITEIT & BURN OUT
“Burn-out is een negatieve, aanhoudende gemoedstoestand die verband houdt met het werk, die voorkomt bij ‘normale’ individuen en die gekenmerkt wordt door uitputting, een gevoel van onbekwaamheid, demotivatie en disfunctioneel gedrag op het werk.”
(Schaufeli & Enzmann, 1998)
Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, is alvast zeker dat burn-out zowel fysieke, emotionele als mentale uitputting betekent, veroorzaakt door chronische stress. Door deze langdurige stress worden de stresshormonen adrenaline en cortisol voortdurend geproduceerd. Dat maakt dat je hersenen (en de rest van je lichaam) aanhoudend in de fight or flight-respons verkeren. Deze (tijdelijke) reflex dient normaal gesproken enkel om te overleven in gevaarlijke situaties. Maar wanneer deze reflex chronisch wordt beleefd, worden hierdoor je hersenen overbelast en heeft het ook andere fysieke gevolgen.
In tegenstelling tot depressie is burn-out steeds werk gerelateerd en vindt er een drastische daling van energie en motivatie plaats. Dat is opmerkelijk want burn-out treft doorgaans net bevlogen mensen met een hoge intrinsieke motivatie. Anders gezegd: “To be burn-out, one has to first be on fire.”
Burn-out verschilt dus van gewone stress (dewelke kan gezond zijn om goed te functioneren), oververmoeidheid (van kortere duur), depressie, fibromyalgia en CVS, vooral omdat het te maken heeft met “work-overload “ op langere termijn. Het is echter niet uitgesloten dat burn-out patiënten ook deze andere klachten op termijn kunnen gaan vertonen.
Ons professioneel team is er op gericht om op de verschillende niveau’s te kunnen helpen. Zowel op het emotioneel (privé en werkvloer) via coaching, als op het biochemisch (ondersteuning van bijnieren, aanvullen van tekorten ) niveau en op de fysieke klachten (pijnen, krampen, blokkades,etc ) kan er veel positief werk worden verricht.
HART EN BLOEDVATEN
Een gezond hart en gezonde bloedvaten zijn uiteraard essentieel voor de toevoer van zowel zuurstof als de nodige nutriënten naar onze organen toe . Er zijn veel afwijkingen en ziektes gekend van zowel de hartspier en als de bloedvaten en hun bezenuwing. Sommige afwijkingen zijn aangeboren, andere verworven op latere leeftijd ten gevolge van een slechte levensstijl, medicatie, ongevallen, chemotherapie etc.
Om op lange termijn ons hart en bloedvaten zo gezond mogelijk te houden, is het aangeraden om bewust te zijn van een aantal zaken die we kunnen integreren in onze dagelijkse levenswijze.
Enkele preventieve maatregelen:
Vanuit het standpunt van de Functionele Neurologie weten we dat de bezenuwing van hart en bloedvaten (autonoom systeem) thv de pons (deel in de hersenen) een essentiële rol speelt bij het goed functioneren van oa hart en bloedvaten. Bij dysfunctie van dit complex systeem, kunnen we dmv specifieke stimulaties hier terug balans creëren, met positieve resultaten tot gevolg.
PROSTAAT
Problemen met de prostaat kunnen ontstaan rond de leeftijd van 40j. De kenmerkende klachten zijn een slappere straal, moeite met 'op gang komen', nadruppelen na het plassen, vaak plassen. In andere gevallen gaat het eigenlijk om complicaties: niet meer kunnen plassen, blaas- en/of prostaatontstekingen of blaasstenen (doordat er voortdurend urine in de blaas achter blijft).
Meestal gaat het om een goedaardige prostaatvergroting of – hypertrofie.
Indien de klachten toenemen is het aangewezen om verder onderzoek te laten uitvoeren bij een specialist uroloog, die via bloedanalyse ( PSA waarde) en palpatie van de prostaat ( via de aars ) met eventueel een echografie kan beslissen of er al dan niet een ingreep noodzakelijk is. Prostaatvergroting evolueert niet noodzakelijk naar prostaatkanker.
Het kan alvast nuttig zijn om toch even stil te staan bij enkele mogelijke risicofactoren ivm deze pathologie. Overmatig alcohol gebruik, roken, slechte voedingsgewoontes, obesitas en chronische stress zijn klassiekers die best kunnen worden onder controle gehouden om erger te voorkomen. Dit kan best onder professionele begeleiding gebeuren.
GEWRICHTSKLACHTEN
De meest voorkomende gewrichtsklachten zijn Reumatoïde Artritis (RA) en Artrose.
RA is een ernstige, pijnlijke aandoening te wijten aan een ontsteking van het gewricht. Het gaat gepaard met zwelling, stijfheid, bewegingsbeperking, krachtverlies en zelfs vervormingen op lange termijn. Handen, polsen en voeten zijn meestal aangetast. De oorzaken zijn niet duidelijk, maar een defect in het immuunsysteem wordt meestal wel erkend. Via bloedanalyse kan deze ziekte worden vastgesteld, terwijl er ook gevallen zijn met een mildere vorm waarbij de bloedwaarden normaal zijn.
Naast de inname van klassieke medicatie, dewelke meestal nevenwerkingen geeft thv maag-en darmwand of lever en nieren, is een strenge levens– en voedingshygiëne aanbevolen. De bedoeling is om pijnlijke gewrichten te ontlasten en alle elementen in de voeding te elimineren die het ontstekingsproces vergroten of in stand houden.
ARTROSE daarentegen is een degeneratief proces (slijtage) van het kraakbeen in het gewricht. Het is een natuurlijk verouderingsproces waarbij de afbraak van kraakbeen de overhand krijgt op de opbouw ervan. Sommige mensen hebben hier meer aanleg voor en krijgen het sneller. Bij jongeren kan een gewrichtsletsel dit proces versnellen. De meest voorkomende locaties zijn knieën, heupen, wervels en duimbasis. Pijn en stijfheid zijn de voornaamste klachten en nemen toe bij extra belasting (kracht en gewicht) . De graad en de locatie van de artrose zijn bepalend voor de klachten. Zo zal bv zenuwwortel irritatie door aanwassen (osteofyten) op een wervelgewricht of extreme bewegingsbeperking met pijn door heupartrose, een indicatie kunnen zijn om operatief de artrose weg te nemen of het betrokken gewricht te vervangen.
In een vroegtijdig stadium kan er echter gekeken worden naar het supplementeren met orthomoleculaire stoffen die het aanmaakproces van kraakbeen ondersteunen. Het uitbalanceren van ons musculoskeletaal systeem via Toegepaste Kinesiologie zal abnormale drukkrachten op een gewricht wegnemen of instabiele gewrichten beter in balans brengen. Het aanmaken van Proprioceptieve Steunzolen kan hierbij soms nuttig zijn.
BOVENSTE LIDMAAT
De meest voorkomende letsels van het bovenste lidmaat zijn het gevolg van overbelasting of trauma. Meestal evolueren ze naar een ontsteking van pezen en omliggende structuren. Neurologische oorzaken liggen echter mee aan de basis hiervan.
Ontstekingsletsels:
Thv de schouder hebben we: rotator cuff syndroom en impingement syndroom waarbij vooral de pees van de supraspinatus spier ontstoken of licht gescheurd is. Bij slecht verzorgde schouderletsels treedt soms een Frozen Shoulder op, waarbij men de arm bijna niet meer kan bewegen van de pijn. Sporters kunnen na letsels zoals subluxatie (ontwrichting) ook schouderinstabiliteit ontwikkelen.
Thv de elleboog vinden we vooral ontstekingen aan binnenzijde (Golfers Elbow) en buitenzijde (Tennis Elbow) van respectievelijk de flexoren (buigers) en extensoren (strekkers) van de pols.
Klachten met een neurologische oorzaak zijn meestal te wijten aan een afknelling van de zenuwbaan tijdens zijn verloop doorheen het lidmaat. We noemen deze ook Entrapment Syndromen.
(een klein overzicht voor de geïnteresseerden)
Entrapment Syndromen:
Plexus Brachialis letsels : oorzaak thv de nekwervels / discus hernia (=Radiculair syndroom), Erbs Palsy (letsel bij geboorte door aan de schouder te trekken), Klumpke's Palsy en Interscaleni zijn afknellingen juist voorbij de zenuwwortels. Thoracic Outlet Syndroom is een afknelling van de Plexus Brachialis tussen sleutelbeen en de eertse rib.
Nervus Medianus : Deze zenuw kan op verschillende locaties worden afgekneld of beschadigd na sportletsels. Zenuwknelling juist boven de elleboog (Struther's Syndroom) met een verzwakking van de pronatiebeweging of juist onder de elleboog (pronator teres-syndroom) waarbij de pronatiebeweging gespaard blijft. Thv de voorarm kan de N.Interosseus Anterior (aftakking van N.Medianus) door fibrosering krachtverlies geven van duim en wijsvinger, zonder pijngevoel. Thv de pols spreken we van Carpal Tunnel Syndroom dewelke meer voorkomt bij vrouwen, handenarbeid, zwangerschap, diabetes en RA.
Nervus Radialis : deze is de grootste tak van de Plexus Brachialis en verloopt langs de achterzijde van de schouder naar beneden toe. Ze bezenuwt de extensoren (strekkers) van elleboog en pols. Compressie van de zenuw thv de oksel (na schouderletsel) kan verzwakking geven van de meeste strekspieren in de arm. Een iets lagere afknelling, juist boven de elleboog en aan de achterzijde, kan een verzwakking geven van alle strekkers hieronder, maar de Triceps spier blijft gespaard. Lager, waar de zenuw doorheen de bundels van de Supraspinatusspier loopt, kan een compressie van de N.Interosseus Posterior (Aftakking van N.Radialis), pijn geven maar geen krachtverlies van deze spier. Het strekken van de vingers en duim wordt pijnlijker ( Supra Spinatus Syndroom).
Nervus Ulnaris : deze loopt aan de binnenzijde (mediaal) van de arm. Hij bezenuwt enkel spieren in de voorarm en pols. Thv de elleboog kan na een trauma de zenuw beschadigd worden ofwel in de retro condylaire groef ofwel lager in de tunnel, gevormd door een spier (Flexor Carpi Ulnaris). Enkel in het eerste geval zal deze spier verzwakken. Thv de pols (Guyon's Canal) zijn er 4 afknellingen mogelijk die verschillen naargelang ze pijn of krachtverlies veroorzaken.
Via neurologische spiertesten (TK) en het testen van dermatomen en gevoelszones van de betrokken zenuwbanen, eventueel aangevuld met EMG en Scanners, kriigen we een duidelijk beeld vanwaar de klachten afkomstig zijn. Op deze manier zijn we in staat om met manuele en andere technieken (osteopathie, manipulatie, stretch, lasertherapie, functionele revalidatie, etc) de oorzaken van deze letsels met succes te behandelen. Ernstige gevallen (uitvalsverschijselen, pathologie, ea) worden doorverwezen naar de juiste specialist voor verder onderzoek en behandeling.
ONDERSTE LIDMAAT
Analoog met het bovenste lidmaat zien we ook hier ontstekingsletsels van de zachte weefsels tgv overbelasting of trauma enerzijds en letsels tgv neurologische oorzaken anderzijds.
Ontstekingsletsels
Heup : slijmbeursontsteking of "bursitis" is een ontsteking van de slijmvlieswand die soms gepaard gaat met vochtvorming en zwelling. Dit geeft pijn bij druk, palpatie of stretch van de betrokken zone.
Knie : meniscusletsels. Naargelang de ernst en locatie van meniscusletsels en bij minimale beschadiging kan niet-operatieve behandeling verbetering geven. Kapsel-en bandletsels, kniepeesontsteking en Osgood Schlatter (ontsteking van de aanhechting van kniepees thv onderbeen ) worden succesvol behandeld.
Enkel en voet : verstuikingen met kapsel- en bandletsels tot gevolg, kunnen aanleiding geven tot instabiliteit van het enkelgewricht. Doorgezakte voeten (pronatie) en ontstekingen van de zenuwen tussen de tenen (neuroma’s) zijn veel voorkomende problemen, die tot grote bewegingsbeperking kunnen leiden.
Bij al deze letsels maken we een bilan op van de spierfunctie van de spieren die te maken hebben met de stabiliteit van het betrokken gewricht. In vele gevallen zien we hypotone of hypertone spieren die leiden tot een onevenwicht, met overbelastingsletsels als gevolg. Dmv spiertesting (T.K) kunnen we deze perfect bepalen en behandelen via manipulatie, NST, Laser, etc.
Klachten met een neurologische oorzaak zijn meestal te wijten aan een afknelling van de zenuwbaan tijdens zijn verloop doorheen het lidmaat. We noemen deze ook Entrapment Syndromen.
(een klein overzicht voor de geiteresseerden)
Entrapment Syndromen:
Lumbale Plexus ( T12 – L5 ) en Sacrale Plexus ( L4 – S4 ) geven oorsprong aan verchillende grote zenuwbanen die vanuit de onderrug en heiligbeen vertrekken naar de liesstreek, de voorzijde en achterzijde van het bekken, dijbeen en na splitsing thv de knie verder doorlopen via de zijkanten van het onderbeen naar de binnen-en buitenenkel en de voetzolen toe.
De meest voorkomende afknellingen komen voor thv. :
1. Nervus sciaticus, via zowel blokkades als discusletsels thv zijn oorsprong tussen de wervels, maar tevens wegens contractuur van de piriformisspier, waaronder deze grote zenuw doorloopt.
2. Nervus Tibialis, dewelke de mediale afsplitsing is die ontstaat juist boven de knieholte en lager thv de binnenenkel terug splitst in een mediale en laterale devisie. Het is thv de binnenenkel dat afknelling ontstaat na letsel (Tarsal Tunnel Syndroom) met brandende, soms nachtelijke pijnen van de enkel en voetzool tot gevolg.
3. Nervus Fibularis , aan de laterale of buitenzijde van de knie, (kuitbeenkopje) is goed voelbaar en pijnlijk bij druk. Het is een delicate plaats voor letsels tgv trauma’s op de knie (voetbal, rugby) en duidelijk herkenbaar als ‘dropvoet’.
4. N.Femoralis en N.Obturator , gelegen in het bekken thv de liesstreek, worden eerder zelden afgekneld (gezwel, bloeding of fractuur)
5. N.Gluteus Inferior verloopt ook onder de piriformisspier en kan een verzwakking geven van de grote bilspier (gluteus Maximus) bij contractuur van de piriformis.
Via neurologische spiertesten (TK), het testen van dermatomen en gevoelszones van de betrokken zenuwbanen, eventueel aangevuld met EMG en Scanners, krijgen we een duidelijk beeld vanwaar de klachten afkomstig zijn. Op deze manier zijn we in staat om met manuele en andere technieken (Osteopathie, manipulatie, stretch, Lasertherapie, Functionele revalidatie, etc) de oorzaken van deze letsels met succes te behandelen. Ernstige gevallen (uitvalsverschijselen, pathologie, ea) worden doorverwezen naar de juiste specialist voor verder onderzoek en behandeling.
WERVELZUIL en RUG
Letsels thv de wervelzuil zijn dikwijls het gevolg van een sporttrauma of een ongeval. Elke sport kent zijn specifieke letsels. Soms hebben we te maken met fracturen van het bot (al dan niet met ruggemergletsel) of een discushernia ten gevolge van een zware val, een nekslag (Whiplash Injury ), directe slag, overstrekking van de onderrug, etc…
Bij oudere patiënten zien we meer artrose thv het wervellichaam en de facetgewrichten of osteoporose met wervelinzakking tot gevolg. Meestal zijn deze letsels radiologisch herkenbaar ( RX, MRI scan) . Nochtans zijn er vele klachten waarbij er niets zichtbaar is op radiografie. Hier spreekt men van functionele klachten of blokkades van de wervels.
Meestal uiten deze klachten zich in bewegingsbeperking, pijn, spiercontracturen al dan niet met ontstekingen van de zachte weefsels en zenuwwortels.
Vele trauma’s kunnen echter ook meer oppervlakkige zenuwbanen beschadigen of afknellen. Bv. Een impact ter hoogte van het schouderblad kan de supra-scapularis zenuw beschadigen met een verzwakking van de supraspinatus-en infraspinatusspieren tot gevolg. In dit geval zien we veranderingen optreden in spiertonus (hypotone spieren) met eventueel atrofie (vermindering van spiermassa).
Een professionele analyse van de klinische symptomen dmv een complete anamnese, het uitvoeren van neurologische spiertesten, een functioneel neurologisch onderzoek en het nodige beeldmateriaal, zijn belangrijk voor het bepalen van de juiste behandelingsstrategie.
Het Uomo Novo centrum heeft gediplomeerde osteopaten, kinesitherapeuten en andere therapeuten ter beschikking om met de grootste zorg en kennis de patiënten met deze functionele klachten te helpen.
Hersenschudding of Concussie
Een milde vorm van “Traumatic Brain Injury“ (TBI) of hersenschudding, is een neurologische aandoening ontstaan door een versnelde over en weer gaande beweging van hersenen en schedel. Dit kan ontstaan door een val of directe impact op de schedel, een slag op het hoofd , nek of bovenlichaam of door elke versnelde beweging op het lichaam met een whiplash als gevolg. Symptomen van concussie kunnen variëren van hoofdpijn, duizeligheid, gezichtsverlies, overgevoeligheid aan licht of geluid etc.
Optimaliseren van de levenskwaliteit en herstel van fysieke en mentale prestaties zijn de doelstellingen van onze multi-disciplinaire aanpak .
SCREENING
Zowel de gewone sporter als de topatleet kan in het Uomo Novo centrum terecht voor een “Total Screening” van het musculo skeletaal systeem, biochemisch systeem en de mentale status.
Er kan ook gekozen worden om de screening te beperken tot het musculo skeletale systeem (spieren en gewrichten)
Hierbij worden alle spieren van zowel het bovenste en onderste lidmaat, de rugspieren en het kaakgewricht uitgetest met Neurologische Spiertesting ( T.K ).
Alle hypotone (zwakke) en hypertone (te sterke) spieren worden in kaart gebracht en gerelateerd aan de klachten van het individu.
Daarna wordt een stapanalyse gemaakt en geïnterpreteerd. De noodzaak van proprioceptieve correcties via proprioceptieve steunzolen of beetplaat (Functionele Orthodontie) worden mee geanalyseerd.
Indien noodzakelijk blijkt, kunnen extra testen worden afgenomen, waardoor we een beter beeld krijgen van de verchillende functies van het centraal neurologisch systeem, gebaseerd op de Functionele Neurologie. (Latency meter, etc.. ) .
In een tweede fase wordt er een screening gedaan van het biochemisch evenwicht. Hiervoor maken we gebruik van de EIS scan die een leidraad is om eventueel verdere onderzoeken te laten doen ivm het verteringssysteem, hormonaal systeem, mineralen-en vitaminenbalans, voedingsintoleranties , etc. Voor verdere analyse en onderzoeken verwijzen we door naar gespecialiseerde artsen.
In een derde fase wordt een analyse gemaakt van de mentale-emotionele toestand. Hiervoor kan u terecht bij onze “mental coach”.
Alle resultaten worden met elkaar in verband gebracht en besproken met het team van collega’s, die samen een op maat gemaakt behandelingsplan opstellen. Dit wordt voorgesteld aan de patiënt, die kan beslissen om hiermee van start te gaan.
Er kan steeds gekozen worden om slechts één of twee fasen van de screening te laten doen . Gezien we uitgaan van het totaal concept, waarbij het individu centraal staat en als één geheel wordt beschouwd, is het aan te raden om te kiezen voor een “Total Screening“.
BODY RESET
Na een Total Screening te hebben uitgevoerd, kan er een behandelingsplan worden voorgesteld. Dit is uiteraard een individueel programma van behandelingen, afgestemd op de specifieke klachten van de patiënt, gebaseerd op de resultaten bekomen uit de Total screening tests. De behandeling bestaat uit :
1. Correcties ( manipulatie, stretch, neurologische stimulatie, laser, specifieke oefentherapie, neurologische rehabilitatie, sportmassage, etc ) van de musculo skeletale onevenwichten. Doel is om hypotone en hypertone spieren weer in balans te brengen (normotonie), ons besturingssysteem (brein) op de juiste manier te stimuleren om een betere output te genereren en te zorgen dat spieren en gewrichten optimaal kunnen functioneren. Op vraag kan het terug opbouwen van sportprestaties gebeuren op het terrein (locatie van de sporter zoals een voetbalveld of atletiekpiste) onder begeleiding van een professionele sportcoach.
2. Op basis van het biochemisch bilan, wordt gewerkt op de toxische belasting, de tekorten aan essentiële nutriënten, een correctie van het voedingspatroon (voedingsintoleranties) met een verhoging van het energieniveau als doel.
3. De mentale-emotionele status wordt ondersteund via individuele mental coaching in het Uomo Novo centrum.
Het aantal behandelingen en de organinsatie ervan is afhankelijk van de ernst van de klachten en de doelstellingen van de sporter, atleet of patiënt.
Een Total Screening en Body Reset kan worden uitgevoerd, zowel bij iemand met klachten als ZONDER klachten. De atleet die aan preventie wil doen of wil weten hoe het gesteld is met zijn totale gezondheid of die kiest om betere prestaties te kunnen genereren, maakt hiermee de juiste keuze.
Ons professioneel team van therapeuten heeft verschillende decennia ervaring en is er om u te voorzien van de beste zorgen en know how .