Vervolg Orthomoleculaire Geneeskunde....
Soms denken we dat het een overbodige luxe is om extra voedingssupplementen in te nemen omdat we voldoende fruit en groenten eten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de concentraties aan essentiële vitamines en mineralen in onze voeding extreem is afgenomen tijdens de laatse 50j.Dit heeft te maken met:
- slechtere kwaliteit van de voedingsbodem (meerdere teelten per seizoen, overbemesting, overproductie) waardoor de bodem "arm" is aan voedingsstoffen.
- het extreem gebruik van pesticiden en herbiciden, die zeer toxisch zijn voor de mens en een extra belasting zijn voor ons ontgiftingssysteem.
- het vroegtijdig op de markt brengen van de produkten waardoor ze niet volledig gerijpt zijn (zonne-energie is belangrijk).lees boek
Daarnaast staan we meer onder stress (werk, privé, emoties, luchtverontreiniging) waardoor ons lichaam een veel hoger verbruik kent aan vitamines en mineralen om te kunnen blijven functioneren. Een tekort aan de bron en een hoger verbruik resulteert in een negatief saldo van bepaalde lichaamseigen substanties.
Tot deze lichaamseigen substanties behoren de zgn. essentiële voedingsstoffen: vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren en vetzuren die levensnoodzakelijk zijn. Om die reden worden ze 'essentieel' genoemd. Ze moeten door voeding of extra suppletie aangevoerd worden daar het lichaam ze niet zelf kan maken. Veel micronutriënten zijn belangrijk voor onze gezondheid omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling. De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoonaanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen.
Bij zware tekorten gedurende weken tot maanden en wanneer de reserves van het lichaam uitgeput raken ontwikkelen zich duidelijke symptomen zoals bv. tandvleesbloedingen, haaruitval en een ruwe huid bij vitamine C-tekort.
Daarentegen verzwakken, bij kleine chronische tekorten, onze cellen en treden de negatieve effecten pas geleidelijk op - bijna onmerkbaar - totdat ze na jaren duidelijk worden als bv. verminderde afweer, suikerziekte, hart- en vaataandoeningen of degeneratieve ziektes.
Bij ziektes, stress, chronische overbelasting in werk of sport, roken, alcoholmisbruik, gebruik van verdovende middelen en sommige medicatie, raken de nutriëntenreserves sneller uitgeput.
De orthomoleculaire geneeskunde probeert via een optimale aanvoer van essentiële nutriënten via gezonde (bio) voeding en eventuele extra suppletie een optimale gezondheid te creëren.
De orthomoleculaire geneeskunde neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van vele chronische ziektes zoals bv. artrose, reuma, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, chronische pijnklachten, spierletsels, psoriasis, eczeem, hormonale stoornissen en multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen.
Overmatige inname, verkeerde suppletie, minderwaardige produkten ea kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Laat je professioneel begeleiden ( bloed-of speekselanalyse, kinesiologische test) vooraleer je start met supplementering.
Een volwaardige voeding, liefst biologisch en vrij van intoleranties is essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid.
Meer info: http://www.efiow.be/