WAT IS OSTEOPATHIE.
De Osteopathie vormt de basis van onze filosofie. Het laat toe het lichaam in zijn totaliteit te benaderen en te behandelen met een diversiteit van zachte en veilige technieken.
1.Definitie
De officiële definitie van osteopathie in Belgie luidt als volgt:
"De osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering voor het behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen, en voor het vaststellen van het aandeel ervan in het ontstaan van ziekteverschijnselen."
Osteopathie is een manuele geneeswijze gebaseerd op wetenschap, kunst en filosofie.
Een wetenschap omdat een grondige kennis van de medische basiswetenschappen, zoals anatomie, neurologie, fysiologie en bewegingsleer essentieel is om de osteopathie op een veilige en competente manier uit te oefenen.
Een kunst omdat osteopathie wordt uitgeoefend door mensen met talent en overtuiging, die zeer goed aanvoelen hoe een patiënt moet worden benaderd. Het is de kunst om de gezondheid en het evenwicht te stimuleren of te herstellen. Daarvoor gebruikt de osteopaat een gamma van verscheidene manuele technieken.
Een filosofie omdat de osteopathie een specifiek denkmodel is, gebaseerd op biologische principes.
2.De grondlegger van de osteopathie
De Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917) legde de basis van een meer dan 100 jaar oude geneeswijze. "Een gewricht moet bewegen, wanneer het blokkeert ligt het aan de basis van doorbloedings- en mogelijks neurologische stoornissen van een zone in het lichaam”. Dit lag volgens hem aan de basis van ziekte van weefsels en organen. Vanuit deze filosofie beschreef hij de volgende Osteopatische principes.
Lees meer...Vervolg van "wat is osteopathie"
3.De basisprincipes van de osteopathie
- Het lichaam is een biologische eenheid
Een stoornis op een bepaald niveau van het lichaam hoeft niet steeds op dezelfde locatie klachten te geven. Zo kan bv een nekblokkade mee aan de basis liggen van heupklachten. Het evenwicht van het lichaam is dus verstoord.
- Het lichaam heeft de eigenschap zich te herstellen
Het lichaam bezit de intelligentie om zichzelf te herstellen en terug naar een evenwicht te brengen. Het is de osteopaat die het lichaam hierbij ondersteunt.
- De structuur bepaalt de functie, en omgekeerd
Dankzij de structuur of hetgene dat tastbaar is zoals spieren, pezen, banden, organen etc. is er functie mogelijk. Dus zonder spieren is er geen beweging mogelijk. Omgekeerd kan een gestoorde functie ook de structuur beïnvloeden, bv.constipatie van de darmen kan tot rugklachten leiden.
- De regel van de arterie
Voor Dr.Still de belangrijkste regel. Een slechte doorbloeding kan onmogelijk de nodige nutrienten leveren aan organen en spieren en leidt tot dysfuncties en in een verder stadium tot ziekte.
- Het locomotorisch systeem
Ons bewegingssysteem maakt het mogelijk ons te kunnen verplaatsen in onze omgeving en aldus zelfstandig aan onze primaire behoeften te voldoen. Via de manuele technieken uit de Osteopathie streven we naar een optimale kwaliteit van beweging van dit systeem. Zowel acute als chronische klachten worden beschouwd als ‘dysfuncties’ en met aangepaste technieken behandeld.
4.De osteopathische behandeling
De osteopathische behandeling heeft als hoofddoel het oplossen van dysfuncties in het lichaam. Daarvoor gebruikt de osteopaat een grote verscheidenheid aan manuele technieken aangepast aan de aard van de klachten en de leeftijd van de patiënt .
De osteopaat werkt vooral op 3 grote systemen:
- het structureel systeem: beenderen, spieren, pezen, banden.
- het viscerale systeem: de organen met hun functie en ophanging.
- het cranio-sacrale systeem: de connectie tussen schedel en staartbeen met de ruggenmergzak en het hersenvocht
-
5.De osteopatische technieken.
De osteopaat is opgeleid om te werken met een aantal technieken. De keuze zal afhankelijk zijn van de aard van de klachten, de leeftijd van de patiënt en de persoonlijke ontwikkeling van de osteopaat.
De meest gebruikte technieken die aan de basis liggen van een osteopatische interventie zijn :
- de directe manipulaties: korte, snelle resettechnieken rechtstreeks op het gewricht, waarbij receptoren in spieren en pezen gestimuleerd worden om bv een spasme van de spier op te heffen. Daardoor herwint het gewricht aan bewegingsvrijheid.
- de indirecte manipulaties: zachte, trage hefboomtechnieken met behulp van de spierkracht van de patiënt
- fasciale technieken: zachte manuele handeling voor het oplossen van bewegings- beperkingen van omhulsels rond spieren en organen
- cranio-sacrale technieken: bewegingsbeperkingen van schedelbeenderen en heiligbeen kunnen terug hersteld worden door het toedienen van de juiste bewegingsimpulsen
- viscerale technieken: drainage en herstel van mobiliteit van organen en het losmaken van verklevingen.
Voor meer info: www.osteopathie.be